Jajka to obowiązkowa pozycja na liście Wielkanocnego menu. Możemy je przygotować także na inne okazje, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.
Jajka faszerowane brokułem to bardzo smaczna przekąska, do której przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Potrzebny nam będzie oczywiście brokuł, mała cebula czerwona, odrobina majonezu no i oczywiście jajka. Cała przekąska jest banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością, po wypróbowaniu przepisu, jajka faszerowane z brokułem zagoszczą w Waszym menu na długo.
Poniżej przygotowałam dla Was listę składników oraz prostą instrukcję, w której opisałam jak przygotować jajka faszerowane brokułem. Zapraszam na przepis! Na pewno będziecie zadowolone z efektu.
PRZEPIS NA JAJKA FASZROWANE BROKUŁEM
Składniki
- 6 jajek
- 1 brokuł
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i przecinamy na pół. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski.
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Czerwoną cebulę drobno siekamy.
- Do miski z żółtkami dodajemy brokuła, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę majonezu, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na papkę.
- Powstałym nadzieniem faszerujemy białka jajek.