Zapiekanka makaronowa to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego ogromną zaletą jest to, że można go w łatwy sposób odgrzać w dowolnym miejscu. Zapiekanki makaronowe to idealna opcja na posiłek do pracy, który można zabrać ze sobą w specjalnym pudełeczku.
Tym razem przygotowałam przepis na jednoporcjową zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka, która idealnie sprawdzi się na wynos do pracy, lub smaczny obiad dla jednej osoby.
Zapiekanki makaronowe to bardzo popularne dania, które są uwielbiane przez większość osób. Cechuje je łatwość przygotowania i przede wszystkim szybkość wykonania. W czasie, kiedy zapiekanka się zapieka, możemy zrobić wiele innych rzeczy. Do przygotowania zapiekanki możecie użyć dowolnego makaronu, ja wybrałam ciemny makaron świderki.
JEDNOPORCJOWA ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 60 g makaronu świderki (u mnie makaron ciemny)
- 150 g piersi z kurczaka
- kilka pieczarek (ok. 100 g)
- 1/2 pomidora
- kilka różyczek brokuła – może być świeży bądź mrożony
Sos
- 100 ml mleka
- niewielka łyżeczka masła
- 20 g mąki pszennej lub owsianej
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić pieprzem, solą, curry, papryką wędzoną. Usmażyć na łyżeczce oliwy.
- Pieczarki pokroić w paseczki. Dusić do momentu odparowania wody i zmniejszenia objętości. Doprawić solą.
- Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko, intensywnie mieszać by nie powstały grudki. Dodać koncentrat i doprawić do smaku.
- Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić makaron, dodać łyżkę sosu, wymieszać.
- Na makaron wyłożyć pokrojonego w paski pomidora.
- Wyłożyć kurczaka, następnie pieczarki.
- Ostatnią warstwą jest brokuł. Należy polać go pozostałym sosem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Super opcja do pracy!