Napoleonka na Cieście Francuskim



Cudowne połączenie budyniowego kremu z dodatkiem chrupiącego ciasta takie cechy posiada słynna napoleonka. Tym razem zaprezentuję Wam uproszczoną wersję z dodatkiem gotowego ciasta francuskiego i budyniu.

Napoleonka na cieście francuskim to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych kremów.

Wypiek ten jest delikatny, puszysty i chrupki, idealny do kawki, a także jako poczęstunek dla gości. Śmiało może także zagościć na świątecznym stole.

PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA CIEŚNIE FRANCUSKIM

Składniki:

  • 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 5 szklanek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g masła


Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obie porcje ciasta francuskiego rozwijamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Jedno ciasto kroimy nożem w kwadraciki (robimy na nim szachownicę). Wszystko po to, aby całe ciasto się lepiej kroiło po upieczeniu i ładniej wyglądało. Co do wielkości kwadracików, to wybieramy taką, jakie chcemy mieć później kawałki ciasta.
  • Ciasto pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj jest to 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.


  • Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ucieramy masło, przed ok. 3 minuty, następnie małymi porcjami dodajemy zimny budyń.
  • Powstałą masę wykładamy na pierwszą warstwę ciasta francuskiego i przykrywamy ją wyciętymi kwadracikami.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

17 − osiem =