Zapiekanka Wiejska



Zapiekanka wiejska

Zapiekanki to bardzo popularne dania, które są świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Domowe zapiekanki są bardzo szybkie w przygotowaniu i robią się praktycznie same. Po wrzuceniu jej do piekarnika, mamy mnóstwo czasu dla siebie. Dużą zaletą zapiekanek, jest to, że łatwo je odgrzać, więc śmiało można przygotować większą porcję i jeść przez kilka dni.

Zapiekanka wiejska to bardzo popularna zapiekanka z ziemniakami, która gości w naszym domu bardzo często. Ta zapiekanka to bardzo szybkie i przede wszystkim tanie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które nie tylko świetnie smakuje, ale jest także bardzo sycące.

Zapiekanka to także świetny posiłek do pracy, który można spakować ze sobą do pudełeczka. Łatwo się ją odgrzewa i zachowuje ona swoją świeżość przez długi czas, dzięki czemu mamy pewność, że drugiego dnia będzie równie smaczna, jak pierwszego.

Zapiekanki obiadowe goszczą w naszym domu bardzo często, oprócz zapiekanki wiejskiej, bardzo często pojawia się u nas w domu także zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, zapiekanka na chlebie tostowym czy zapiekanka gyros.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ WIEJSKĄ

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną i bardzo szybką zapiekankę wiejską. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.



Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 200 g żółtego sera
  • 1 opakowanie boczku w plastrach
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Ziemniaki obrać, umyć, a następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Zalać wodą, dodać łyżkę soli i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 8 minut. Odlać wodę i pozostawić do przestygnięcia.
  • Cebulę umyć i pokroić w półkrążki.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego dwa jajka, całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Następnie ułożyć na jego spodzie ziemniaki. Na ziemniakach rozłożyć plasterki cebuli.
  • Całość zalać mieszanką jajek z serem. Na wierz ułożyć małe kawałki boczku.
  • Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut.
  • Gotową zapiekankę posypać świeżym szczypiorkiem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

5 × dwa =