Klopsiki w sosie porowym

Klopsiki w sosie porowym


Klopsiki w sosie porowym to idealny obiad dla całej rodziny. Klopsiki z tego przepisu są bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Jestem pewna, że każdy z Was sobie poradzi z ich przygotowaniem. Dodatek sosu porowego sprawia, że są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

Klopsy w sosie porowym podawane z ziemniakami, kaszą czy ryżem smakują rewelacyjnie. Do takiego obiadu nie może zabraknąć również warzyw, tutaj polecam Wam buraczki tarte, które sprawiają, że całe danie smakuje rewelacyjnie.

Zapraszam serdecznie na pyszne klopsy w sosie porowym, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. To szybkie i smaczne danie obiadowe śmiało można przygotować na dwa dni, mając pewność, że po odgrzaniu będą smakować równie dobrze.

PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE POROWYM



Składniki

KLOPSY

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

SOS

  • 100 ml śmietany 18%
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 por
  • 1 marchewka

Wykonanie

  • Mięso mielone przekładamy do miski.
  • Kolejno wbijamy do niego jajko, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, bułkę tartą, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Kolejno łyżeczką odmierzamy porcję mięsa i za pomocą dłoni formujemy niewielkie klopsiki.
  • Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wykładamy klopsiki i smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
  • Na osobną patelnię wykładamy pokrojonego w półkrążki pora oraz pokrojoną w słupki marchewkę. Dusimy do miękkości. Następnie przekładamy je na większą patelnię, u mnie była to patelnia, na której smażyłam wcześniej mięso.
  • Do warzyw wlewamy 200 ml wody i dusimy przez kilka minut.
  • Do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki i całość wlewamy na patelnię, mieszamy.
  • Następnie wykładamy klopsiki, całość przykrywamy i dusimy przez 15 minut.


Klopsy w sosie porowym
Klopsy w sosie porowym przepis
Przepis na klopsy w sosie porowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

11 − sześć =