Klopsiki w sosie porowym to idealny obiad dla całej rodziny. Klopsiki z tego przepisu są bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Jestem pewna, że każdy z Was sobie poradzi z ich przygotowaniem. Dodatek sosu porowego sprawia, że są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.
Klopsy w sosie porowym podawane z ziemniakami, kaszą czy ryżem smakują rewelacyjnie. Do takiego obiadu nie może zabraknąć również warzyw, tutaj polecam Wam buraczki tarte, które sprawiają, że całe danie smakuje rewelacyjnie.
Zapraszam serdecznie na pyszne klopsy w sosie porowym, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. To szybkie i smaczne danie obiadowe śmiało można przygotować na dwa dni, mając pewność, że po odgrzaniu będą smakować równie dobrze.
PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE POROWYM
Składniki
KLOPSY
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
SOS
- 100 ml śmietany 18%
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka mąki
- 1 por
- 1 marchewka
Wykonanie
- Mięso mielone przekładamy do miski.
- Kolejno wbijamy do niego jajko, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, bułkę tartą, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Kolejno łyżeczką odmierzamy porcję mięsa i za pomocą dłoni formujemy niewielkie klopsiki.
- Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wykładamy klopsiki i smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
- Na osobną patelnię wykładamy pokrojonego w półkrążki pora oraz pokrojoną w słupki marchewkę. Dusimy do miękkości. Następnie przekładamy je na większą patelnię, u mnie była to patelnia, na której smażyłam wcześniej mięso.
- Do warzyw wlewamy 200 ml wody i dusimy przez kilka minut.
- Do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki i całość wlewamy na patelnię, mieszamy.
- Następnie wykładamy klopsiki, całość przykrywamy i dusimy przez 15 minut.