Kolorowa Chmurka



Ciasto kolorowa chmurka to bardzo lekki i szybki w przygotowaniu deser. Ciasto jest wyjątkowo delikatne, ponieważ składa się jednej warstwy biszkopta oraz z dwóch puszystych kolorowych mas, przygotowanych na bazie galaretki. Wykończenie ciasta stanowi galaretka malinowa. 

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne dla każdego, nawet dla osób będących na diecie. Jeśli lubicie takie lekkie i delikatne wypieki, ciasto kolorowa chmurka będzie dla Was idealne. 

Ciasto kolorowa chmurka Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Dodatkowo dzięki kolorowym warstwom pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach.



PRZEPIS NA CIASTO KOLOROWA CHMURKA

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŻÓŁTA

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 400 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

MASA RÓŻOWA

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

GALARETKA

  • 750 ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe


Przygotowanie

  • Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. (24×28 cm)
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
  • Zagotowujemy wodę dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej zimne mleko skondensowane oraz cukier puder. Miksujemy na puszystą masę.
  • Gotową masę rozprowadzamy na wystygniętym biszkopcie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Kolejną warstwę przygotowujemy w ten sam sposób. Gotową masę rozprowadzamy na zastygniętej masie cytrynowej. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiedy galaretki zaczął tężeć wylewamy je na ciasto. 
  • Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.