Chleb nocny

Chleb nocny

Chleb nocny to idealne pieczywo dla osób, które nie mają czasu, lub nie lubią przebywać w kuchni. W tym przepisie nie ma nic trudnego ani czasochłonnego, gdyż wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki a kolejnego dnia blaszkę wstawić do piekarnika. Brzmi banalnie prawda? 



Do przygotowania chleba nocnego potrzeba zaledwie kilka składników. Nieoczywistym produktem jest twaróg, który wzbogaca chleb w źródło białka. Chlebek jest bardzo delikatny i mięciutki z chrupiącą skórką. Idealnie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masełka. Musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA CHLEB NOCNY

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typu 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 200 g twarogu chudego
  • 330 ml letniej wody


Wykonanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg oraz sól. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier, wlewamy do pozostałych składników. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni lub robota  na jednolite ciasto.
  • Keksówkę o wymiarach 11×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
  • Rano wyjmujemy chleb z lodówki i odstawiamy na 30-40 minut by nabrał temperatury pokojowej. 
  • Blaszkę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. 
  • Upieczony chlebek studzimy na kratce. 


Chleb nocny
Chleb nocny
Chleb nocny

Jeśli lubicie domowe pieczywo polecam Wam również moje inne przepisy:



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

dziesięć − sześć =