Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto kruche z budyniem i śliwkami. Jest to bardzo proste do zrobienia ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale i cudownie smakuje!
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami to świetny pomysł na deser na każdą okazję. Szczególnie warto upiec je w sezonie na śliwki, chociaż do tego ciasta możemy użyć również innych sezonowych owoców, np. malin, borówek czy wiśni.
Nasze kruche ciasto ze śliwkami posmakuje każdemu łasuchowi, bo kto nie lubi ciasta kruchego, kremowego budyniu i soczystych, pachnących owoców. Polecam wypróbować i przekonać się jakie to ciasto jest przepyszne!
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok 15 śliwek
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Składniki na ciasto kruche połączyć i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić w stosunku 2:1. Oba kawałki owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić do lodówki na 30 minut, mniejszą część włożyć do zamrażarki.
- Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie ciasto podziurkować widelcem i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu ciasto podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.
Warstwa budyniowa
- 500 ml mleka przelać do rondelka, wsypać cukier, sól i podgrzać.
- W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy.
- Cienkim strumieniem wlać mieszaninę do gorącego mleka i intensywnie mieszać aż powstanie gęsta masa. Budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
Składanie ciasta
- Przestygnięty budyń wyłożyć na podpieczony spód. Na budyniu poukładać skórką do dołu śliwki.
- Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.
- Piec w temp. 180º C przez ok. 45-50 minut do zarumienienia.
- Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.