Tym razem bardzo popularne i dobrze Wam znane kruche ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia!
Kruche ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych śliwek w sezonie. Ciasto jest lekkie, słodziutkie, przełamane lekko kwaśnym smakiem śliwek. Wręcz rozpływa się w ustach!
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg śliwek
- 1/3 szklanki cukru
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
Sposób przygotowania
- W dużej miejsce umieść mąka, cukier, proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko, pokrojone na kawałeczki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek większy niż forma.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Śliwki wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie wyłóż na ciasto.
- Resztę ciasta umieć na śliwkach w dowolny sposób – można zetrzeć na tarce, rozwałkować na placek.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 55 minut grzałka góra/dół.
Smak dzieciństwa