Ciasteczka wyciskane przez maszynkę

Ciasteczka wyciskane przez maszynkę

Pyszne ciasteczka wyciskane przez maszynkę. Idealnie kruche, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Do przygotowania ciasteczek potrzeba tylko kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. 



Te kruche ciasteczka z marmoladą to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Można je również zabrać ze sobą do pracy, zapakować dzieciakom do szkoły czy na rodzinny piknik. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Kruche ciasteczka z maszynki są naprawdę przepyszne, łatwe do zrobienia i wyglądają niczym te ze sklepu. A smakują dużo lepiej!

CIASTECZKA WYCISKANE PRZEZ MASZYNKĘ – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo

  • marmolada
  • cukier puder

Wykonanie

  • Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz szczyptą soli na puszystą masę.
  • Kolejno stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę.
  • Wsypujemy przesianą mąkę, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Otrzymane ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach.
  • Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę marmolady różanej.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut, do zarumieniania się ciasteczek.
  • Ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.


Ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Ciasteczka wyciskane przez maszynkę


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 5 =