Ciasteczka wyciskane przez maszynkę

Ciasteczka wyciskane przez maszynkę

Pyszne ciasteczka wyciskane przez maszynkę. Idealnie kruche, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Do przygotowania ciasteczek potrzeba tylko kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. 



Te kruche ciasteczka z marmoladą to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Można je również zabrać ze sobą do pracy, zapakować dzieciakom do szkoły czy na rodzinny piknik. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Kruche ciasteczka z maszynki są naprawdę przepyszne, łatwe do zrobienia i wyglądają niczym te ze sklepu. A smakują dużo lepiej!

CIASTECZKA WYCISKANE PRZEZ MASZYNKĘ – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo

  • marmolada
  • cukier puder

Wykonanie

  • Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz szczyptą soli na puszystą masę.
  • Kolejno stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę.
  • Wsypujemy przesianą mąkę, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Otrzymane ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach.
  • Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę marmolady różanej.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut, do zarumieniania się ciasteczek.
  • Ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.


Ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Ciasteczka wyciskane przez maszynkę


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

14 − jeden =