Kruche ciasto to nic innego jak domowy wypiek o kruchej strukturze. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka.
Kruchy placek z marmoladą to bardzo smaczny wypiek, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Tym razem mamy dla Was delikatne, pyszne kruche ciasto z marmoladą różaną. Jest ono bardzo mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.
Do ciasta możecie także dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. My często dodajemy rabarbar, wiśnie, śliwki czy truskawki, lub inną ulubioną marmoladę.
PRZEPIS NA KRUCHY PLACEK Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ
Składniki:
- 200 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- marmolada różana 400 g
Wykonanie:
- Ze wszystkich składników, prócz dżemu zagnieść ciasto.
- Podzielić je na 2 części (stosunek 2:3).
- Mniejszą cześć ciasta wstawić do lodówki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiar 20×30).
- Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować dżem.
- Na wierzch w dowolny sposób wyłożyć resztę ciasta.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.