Kurczak pod kolorową pierzynką
Szukając odpowiedzi na pytanie, co dziś na obiad koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Dzisiaj mam dla Was coś pysznego! Szybki, smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu obiad, a dokładniej jest to kurczak pod kolorową pierzynką.
Kurczak pod kolorową pierzynką to idealna propozycja na szybki obiad. Kurczak pod kolorową pierzynką to nic innego, jak kotleciki otulone pyszną pierzynką składającą się z kolorowych warzyw, takich jak młoda kapusta, por, marchewka i czerwona papryka.
Samo mięso jest bardzo soczyste i delikatne a kolorowa pierzynka dodaje mu jeszcze lepszego smaku. Dzięki temu, że danie to jest kolorowe, dzieciaki bardzo chętnie je zjadają, a my jesteśmy zadowoleni, że jedzą warzywa, które przemycone są w kolorowej pierzynce. Kurczak pod kolorową pierzynką idealnie smakuje z dodatkiem świeżych ziemniaczków i ulubionej surówki.
Kurczak pod kolorową pierzynką to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Czasem warto urozmaicić swoje menu i wprowadzić do niego nowe dania. Zbyt często przygotowywane dania obiadowe po prostu nam się przejadają. Aby obiad był smaczny, a domownicy chętnie go zjadali, warto korzystać z nowych przepisów, wracając do tych, które smakują nam najbardziej. Do przepisu na kurczaka pod kolorową chmurką na pewno wrócicie, bo smakuje obłędnie!
Poniżej znajdziecie przepis na soczystego kurczaka pod kolorową chmurką, który bardzo posmakował mojej rodzince. To smaczne i kolorowe danie obiadowe idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Smacznego!
PRZEPIS NA KURCZAKA POD KOLOROWĄ PIERZYNKĄ
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 pora
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g żółtego sera
- 4 łyżki śmietany lub twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie
- Filety z kurczaka myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie rozbijamy na kotleciki. Każdy kotlecik przyprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie podsmażamy na odrobinie oleju z obu stron.
- Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie poszatkować przy użyciu szatkownicy, lub drobno pokroić nożem.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę umieścić w garnku, dodać marchewkę, całość zalać odrobiną wody, zasolić. Całość lekko podgotować ok. 8 minut. Podczas gotowania co jakiś czas mieszać.
- Gotową kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Dodać do niej paprykę, pora, ser żółty oraz śmietanę. Całość wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą w razie konieczności.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej usmażone kotleciki. Na każdy z nich nałożyć porcje przygotowanej mieszanki warzywnej. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut.