
Czasem najprostsze składniki potrafią skomponować pyszne i nietuzinkowe danie.
Kurczak w musztardowym sosie z mascarpone to kremowa propozycja na obiad dla całej rodziny. Delikatny i kremowy sos w połączeniu z kawałkami kurczaka tworzy idealną kompozycję smakową – a to wszystko w kilku prostych krokach i bez zbędnego wysiłku.
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, a jednocześnie wyjątkowy obiad, kurczak w musztardowym sosie z mascarpone będzie strzałem w dziesiątkę. Ten przepis łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Zapraszam na przepis!
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM Z MASCARPONE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- 400 ml bulionu
- 2 gałązki świeżej pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Kurczaka odłożyć na bok.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przełożyć na patelnię, na której był smażony kurczak i podsmażyć.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażać. Po czasie dodać kurczaka, całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 25 minut.
- Serek mascarpone wymieszać z jogurtem i musztardą, dolać trochę bulionu z patelni oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i przelać na patelnię. Chwilę razem podgrzewać, do momentu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, wymieszać.



