Kurczak w sosie gorgonzola z parmezanem i szpinakiem

Kurczak w sosie ze szpinakiem i gorgolzolą przepis

Kurczak w sosie gorgonzola z parmezanem i szpinakiem to jedno z dań, które zachwycają prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Delikatne kawałki kurczaka w połączeniu z kremowym sosem z serem gorgonzola i parmezanem tworzą idealne połączenie z aromatycznym szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. To danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na elegancką kolację. Serwowane z makaronem smakuje świetnie i wygląda naprawdę elegancko, niczym daniem z drogiej restauracji. A tak naprawdę do szybki i prosty posiłek, który można przygotować w mniej niż 30 minut. 



Sos gorgonzola nadaje potrawie intensywnego, lekko pikantnego charakteru, parmezan podbija kremowość, a szpinak dodaje świeżości i wartości odżywczych. Kurczak w sosie gorgonzola doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, a także świeżą bagietką.

Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, polecam również wypróbować kurczaka w sosie gorgonzola z boczkiem i szpinakiem. Wersja z chrupiącym boczkiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla fanów bardziej wyrazistych smaków.

Kurczak w sosie gorgonzola z parmezanem i szpinakiem to prosty, szybki i efektowny przepis, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE GORGONZOLA Z PARMEZANEM I SZPINAKIEM



Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g szpinaku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka mąki przennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką marynowaną i czosnkiem granulowanym. Przyprawionego kurczaka przełożyć na patelnię i podsmażyć na złoty kolor.
  2. Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę. 
  3. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 
  4. Pod koniec do sosu dodać podsmażonego kurczaka i wymieszać. 
  5. Na osobną patelnię z odrobiną tłuszczy przełożyć pokrojony czosnek, chwilę podsmażać. Następnie dodać gruszkę i dusić razem przez kilka minut. 
  6. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. 
  7. Po czasie na patelnię przełożyć szpinak i dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Całość można podlać odrobiną wody. 
  8. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość na patelnię przełożyć pokrojony ser gorgonzola. Podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści.
  9. Śmietankę kremówkę wymieszać z mlekiem, łyżką mąki i parmezanem. Całość przelać na patelnię i podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec dodać posiekane orzechu nerkowca i podmasżonego kurczaka. Wymieszać i podgrzewać 2-3 minuty. Podawać z makaronem, ryżem czy ziemniakami.


Kurczak w sosie ze szpinakiem i gorgonzolą
Kurczak w sosie ze szpinakiem
Przepis na kurczaka ze szpinakiem


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 584

Dodaj komentarz

3 − dwa =