
Kurczak w sosie gorgonzola z parmezanem i szpinakiem to jedno z dań, które zachwycają prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Delikatne kawałki kurczaka w połączeniu z kremowym sosem z serem gorgonzola i parmezanem tworzą idealne połączenie z aromatycznym szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. To danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na elegancką kolację. Serwowane z makaronem smakuje świetnie i wygląda naprawdę elegancko, niczym daniem z drogiej restauracji. A tak naprawdę do szybki i prosty posiłek, który można przygotować w mniej niż 30 minut.
Sos gorgonzola nadaje potrawie intensywnego, lekko pikantnego charakteru, parmezan podbija kremowość, a szpinak dodaje świeżości i wartości odżywczych. Kurczak w sosie gorgonzola doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, a także świeżą bagietką.
Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, polecam również wypróbować kurczaka w sosie gorgonzola z boczkiem i szpinakiem. Wersja z chrupiącym boczkiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla fanów bardziej wyrazistych smaków.
Kurczak w sosie gorgonzola z parmezanem i szpinakiem to prosty, szybki i efektowny przepis, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE GORGONZOLA Z PARMEZANEM I SZPINAKIEM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g szpinaku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 150 g sera gorgonzola
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mleka
- 1 łyżka mąki przennej
- 3 ząbki czosnku
- 1 gruszka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką marynowaną i czosnkiem granulowanym. Przyprawionego kurczaka przełożyć na patelnię i podsmażyć na złoty kolor.
- Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Pod koniec do sosu dodać podsmażonego kurczaka i wymieszać.
- Na osobną patelnię z odrobiną tłuszczy przełożyć pokrojony czosnek, chwilę podsmażać. Następnie dodać gruszkę i dusić razem przez kilka minut.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć.
- Po czasie na patelnię przełożyć szpinak i dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Całość można podlać odrobiną wody.
- Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość na patelnię przełożyć pokrojony ser gorgonzola. Podgrzewać do momentu, aż ser się rozpuści.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z mlekiem, łyżką mąki i parmezanem. Całość przelać na patelnię i podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec dodać posiekane orzechu nerkowca i podmasżonego kurczaka. Wymieszać i podgrzewać 2-3 minuty. Podawać z makaronem, ryżem czy ziemniakami.








