Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Posmakuje szczególnie miłośnikom kuchni chińskiej. Główną rolę w tym daniu odgrywa sos na bazie miodu, sosu sojowego oraz czosnku. To idealnie połączenie smakowe, które nadaje całemu daniu cudownego smaku.
Kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się na obiad, serwowane z ryżem czy kaszą, a także jako przekąska na domowe imprezy. Jestem pewna, że zachwyci Waszych gości swoim smakiem, zapraszam na przepis!
KURCZAK W SOSIE MIODOWO-CZOSNKOWYM
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 120 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na patelnię z mięsem.
- Czosnek kroimy w plasterki, dorzucamy na patelnię. Całość mieszamy i dodajemy miód, sos sojowy, szczyptę soli. Pod koniec wlewamy wodę. Mieszamy do połączenia składników. Zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kilka minut.
- Z odrobiną wody mieszamy mąkę ziemniaczaną. Całość wlewamy na patelnię i mieszamy do zgęstnienia.