Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Posmakuje szczególnie miłośnikom kuchni chińskiej. Główną rolę w tym daniu odgrywa sos na bazie miodu, sosu sojowego oraz czosnku. To idealnie połączenie smakowe, które nadaje całemu daniu cudownego smaku.



Kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się na obiad, serwowane z ryżem czy kaszą, a także jako przekąska na domowe imprezy. Jestem pewna, że zachwyci Waszych gości swoim smakiem, zapraszam na przepis!

KURCZAK W SOSIE MIODOWO-CZOSNKOWYM

Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 120 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na patelnię z mięsem.
  • Czosnek kroimy w plasterki, dorzucamy na patelnię. Całość mieszamy i dodajemy miód, sos sojowy, szczyptę soli. Pod koniec wlewamy wodę. Mieszamy do połączenia składników. Zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kilka minut.
  • Z odrobiną wody mieszamy mąkę ziemniaczaną. Całość wlewamy na patelnię i mieszamy do zgęstnienia. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − dziesięć =