Kurczak w sosie z marchewkowo-porowym

Kurczak w sosie z marchewkowo-porowym

Kurczak w sosie z marchewkowo-porowym to pyszne danie, które łączy w sosie ciekawe smaki i wartości odżywcze, tworząc idealną potrawę na obiad dla całej rodziny.



Do przygotowania tego dania potrzeba nam kilku prostych składników, takich jak filet z kurczaka, por, marchewka oraz pietruszka. Kurczak duszony w sosie porowym z dodatkiem marchewki jest niesamowicie delikatny i aromatyczny. Całe danie robi się naprawdę szybko, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POROWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka pokroić na małe fileciki, doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Podsmażyć z obu stron.
  • Pora pokroić w półkrążki. Na patelni roztopić odrobinę masła, przełożyć pora i podsmażyć.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Przełożyć na patelnie z porem i razem podsmażać.
  • Na patelnię z kurczakiem przełożyć pora z marchewką i pietruszką. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 25 minut.
  • Śmietankę kremówkę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką ziemniaczaną. Całość przelać na patelnię i mieszać, podgrzewając do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.


Kurczak w sosie z marchewkowo-porowym przepis
Przepis na kurczaka w sosie z marchewkowo-porowym
Kurczak w sosie z marchewkowo-porowym przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 29

Dodaj komentarz

10 − osiem =