Piernik ptasie mleczko

Piernik ptasie mleczko

Piernik ptasie mleczko to deser, który będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny i wilgotny piernik z dodatkiem dżemu porzeczkowego, a na nim lekka i puszysta pianka ptasie mleczko wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest przepyszne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.



Przepis na piernik ptasie mleczko zaprezentuję Wam poniżej. Po zapoznaniu się z nim przekonacie się sami, że ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Ponadto, taki deser to hit Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Zapraszam na przepis.

PIERNIK PTASIE MLECZKO – PRZEPIS


Liczba porcji: forma 20×20 | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

PIERNIK

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g miodu
  • 4 jajka rozmiar M
  • 200 g kwaśniej śmietany 18%
  • 270 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

MASA

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wrzątku
  • 260 ml śmietanki kremówki

POLEWA

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 25 g masła
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego


Wykonanie

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę Kolejno dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ucieramy na małych obrotach. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy miód, następnie dodajemy śmietanę, cały czas miksując. 
  • Mąkę przesiewamy wraz z kakao dodać sodą oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę o wymiarach 20×20 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 stopniach przez 60 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół. 
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dostawiamy do przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę. Masa będzie dość rzadka, wstawiamy do lodówki by nieco zgęstniała i wykładamy na blat piernikowy, wcześniej wysmarowany dżemem porzeczkowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  • Śmietankę kremówkę, kakao, masło oraz cukier przekładamy do rondelka, całość podgrzewamy do połączenia składników. 
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, wlewamy do polewy i mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 


Piernik ptasie mleczko
Piernik ptasie mleczko


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.