Piernik ptasie mleczko

Piernik ptasie mleczko

Piernik ptasie mleczko to deser, który będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny i wilgotny piernik z dodatkiem dżemu porzeczkowego, a na nim lekka i puszysta pianka ptasie mleczko wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest przepyszne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.



Przepis na piernik ptasie mleczko zaprezentuję Wam poniżej. Po zapoznaniu się z nim przekonacie się sami, że ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Ponadto, taki deser to hit Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Zapraszam na przepis.

PIERNIK PTASIE MLECZKO – PRZEPIS


Liczba porcji: forma 20×20 | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

PIERNIK

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g miodu
  • 4 jajka rozmiar M
  • 200 g kwaśniej śmietany 18%
  • 270 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

MASA

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wrzątku
  • 260 ml śmietanki kremówki

POLEWA

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 25 g masła
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego


Wykonanie

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ucieramy na małych obrotach. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy miód, następnie dodajemy śmietanę, cały czas miksując. 
  • Mąkę przesiewamy wraz z kakao dodać sodą oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę o wymiarach 20×20 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 stopniach przez 60 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół. 
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dostawiamy do przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę. Masa będzie dość rzadka, wstawiamy do lodówki by nieco zgęstniała i wykładamy na blat piernikowy, wcześniej wysmarowany dżemem porzeczkowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  • Śmietankę kremówkę, kakao, masło oraz cukier przekładamy do rondelka, całość podgrzewamy do połączenia składników. 
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, wlewamy do polewy i mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 


Piernik ptasie mleczko
Piernik ptasie mleczko


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

3 × trzy =