Lamingtony

Lamingtony

Lamingtony to nic innego jak australijskie ciasteczka biszkoptowe w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce nazywane bardzo często jako kudłacze lub kokosanki. Ciasteczka te są bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania.



Lamingtony, kudłacze czy też kokosanki z pewnością wiele z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często przygotowywała je babcia. Każdy je uwielbiał, dlatego też i ja postanowiłam je przygotować.

Polecam i Wam pokusić się o przygotowanie tych smacznych kostek kokosowych. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Będą także świetnym pomysłem na święta, czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Zapraszam na przepis!

LAMINGTONY – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 7 jajek (rozmiar L)
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

POLEWA

  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g wiórek kokosowych


Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż piana będzie szklista i gładka. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na kostki (u mnie 5×7 pasków), co daje 35 kostek.

Polewa

  • W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem oraz kakao. Dodajemy mleko oraz śmietankę. Całość podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia.
  • Do osobnej miski wsypujemy wiórki kokosowe.
  • W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczamy kostki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kostki układamy na kratce.


Lamingtony
Lamingtony
Lamingtony


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

jeden × dwa =