Lamingtony to nic innego jak australijskie ciasteczka biszkoptowe w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce nazywane bardzo często jako kudłacze lub kokosanki. Ciasteczka te są bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania.
Lamingtony, kudłacze czy też kokosanki z pewnością wiele z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często przygotowywała je babcia. Każdy je uwielbiał, dlatego też i ja postanowiłam je przygotować.
Polecam i Wam pokusić się o przygotowanie tych smacznych kostek kokosowych. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Będą także świetnym pomysłem na święta, czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Zapraszam na przepis!
LAMINGTONY – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 7 jajek (rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
POLEWA
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 250 g wiórek kokosowych
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż piana będzie szklista i gładka. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na kostki (u mnie 5×7 pasków), co daje 35 kostek.
Polewa
- W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem oraz kakao. Dodajemy mleko oraz śmietankę. Całość podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia.
- Do osobnej miski wsypujemy wiórki kokosowe.
- W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczamy kostki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kostki układamy na kratce.