Alkohol i biała czekolada, co powiecie na takie połączenie? Likier z białej czekolady posmakuje on nie tylko kobietom, ale także męskiej części rodziny.
Domowy likier z białej czekolady to prawdziwe niebo w gębie. Jest bardzo wyrazisty, słodki, ale nie mulący, wręcz idealny. Świetnie sprawdzi się na domowe uroczystości, a szczególnie na święta. Taki domowy likier z białej czekolady to także świetny dodatek do kawy, lodów, czy innych domowych deserów. Jest delikatny i rozgrzewający. Idealny na zimowe wieczory.
Jak zrobić likier z białej czekolady?
Okazuje się, że bardzo prosto. Cały proces przygotowania tego domowego smakołyku wcale nie jest skomplikowany. Potrzebujemy zaledwie 3 składników, w porywie do 4, a są nimi: biała czekolada, mleko skondensowane, polecam Gostyńskie, wódka oraz ekstrakt waniliowy, który możecie pominąć, jeśli nie posiadacie go w swoim domu. Wystarczy rozpuścić czekoladę z mlekiem skondensowanym, a następnie przestygniętą mieszankę połączyć z wódką. Nic prostszego prawda? A jakie to dobre! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA LIKIER Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki
- 200 g białej czekolady (dobrej jakości)
- 530 g mleka skondensowanego Gostyńskiego
- 400-500 ml wódki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
* Ilość alkoholu możecie modyfikować, dostosowując smak nalewki pod siebie.
Wykonanie
- Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w garnku z grubym dnem. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, jeśli posiadamy. Garnek umieszczamy na małym gazie, cały czas mieszając do momentu, aż czekolada nam się rozpuści. Nie gotujemy.
- Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do przestygnięcia.
- Do chłodnej masy cienkim strumieniem wlewamy wódkę, cały czas mieszając. Możecie do tego zabiegu użyć blendera zamiast zwykłej łyżki.
- Gotowy likier przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Mleko slodzone czy nie?
słodzone