Makowiec to bardzo popularne w naszym kraju ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. Serwowany w różnych odsłonach oraz kompozycjach smakowych. Najbardziej propopularny jest oczywiście makowiec japoński, który w wielu domach jest świąteczną tradycją.
W tym wpisie przygotowałam pyszne ciasto makowe z musem jabłkowym. Moim zdaniem połączenie maku i jabłek z dodatkiem cynamonu to idealny pomysł. Jest bardzo smaczny, zbity, treściwy i co najważniejsze łatwy do zrobienia.
Na pewno uda mi się kogoś skusić na pysznego makowca z musem jabłkowym 🙂 Zapraszam na przepis!
MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM – PRZEPIS
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
CIASTO MAKOWE
- 8 jajek
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 400 g maku
- 220 g cukru pudru
- 200 g kaszy manny
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
MUS JABŁKOWY
- 600 g obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka cynamonu
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Do garnka przesypujemy mak, wlewamy 500 ml mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut, by mak napęczniał. Po upływie czasu dokładnie odcedzamy mak z nadmiaru mleka. Najlepiej zrobić to na sitku, delikatnie dociskając łyżką. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
- Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera. Miksujemy, dodając stopniowo cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, a później wlewamy odrobinę oleju migdałowego.
- Nadal miksując na małych obrotach, dodajemy zmielony mak. Kolejno wsypujemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do masy, mieszamy.
- Do osobnej misy przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli. Całość ubijamy na puszystą pianę. Gotową pianę z białek przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Całość przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 60 minut.
- Gotowe ciasto makowe odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy.
- Przygotowany mus jabłkowy odstawiamy do przestygnięcia i wykładamy na blat makowy, przekładamy drugim blatem.
- Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki. Wykładamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.