Malinowe szaleństwo na gofrach to pyszne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo delikatne, lekkie i mega smaczne.
Ciasto składa się z lekko słodkich gofrów, masy śmietankowej i lekkiej galaretki z dodatkiem malin. Te wszystkie składniki połączone w całość dają bardzo ciekawą kompozycję smakową. Tego ciasta nie da się nie lubić.
Ciasto malinowe szaleństwo jest bardzo łatwym w przygotowaniu deserem, dlatego też, jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, śmiało możecie zabrać się za przygotowanie tego smakołyku, który zawsze wychodzi.
Kochani, jeśli tak jak ja uwielbiacie przygotowywać ciasta bez pieczenia i lubicie lekkie i delikatne desery z dodatkiem owoców, ciasto malinowe szaleństwo będzie dla Was idealne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO MALINOWE SZALEŃSWTO NA GOFRACH
Składniki
- 12 gofrów
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego (typu greckiego)
- 2 galaretki krystaliczne
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki malinowe
- 600 g mrożonych malin
Przygotowanie
- Gofry układamy na blaszce o wymiarach 25×36 cm.
- Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml wody.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt naturalny, łyżka po łyżce.
- Do ubitej śmietany dodajemy lekko tężejącą galaretkę.
- Na gofry wykładamy powstałą masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku.
- Ciasto wyciągamy z lodówki i układamy na nim maliny. Następnie zalewamy je lekko tężejącą galaretką malinową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretek.
Wyszło przepyszne! Jak ze zdjęcia 😉