Metrowiec to bardzo klasyczne i proste ciasto, które w obecnych czasach zostało nieco zapomniane w naszych domach. Wiele osób jednak pamięta ten wypiek z rodzinnego domu, a przepis na jego wykonanie przekazywany był z pokolenia na pokolenie.
Ciasto metrowiec w wielu domach pojawia się na każdej nadarzającej się okazji, szczególnie na święta. Jego cechą charakterystyczną jest to, że wychodzi bardzo długie i nigdy go nie braknie. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole i jest pyszne. Niektórzy jednak do tej pory nie mieli styczności z ciastem metrowiec, dlatego szczególnie te osoby zapraszam do zapoznania się z przepisem. Ci, którzy pamiętają ten wypiek z czasów dzieciństwa, również zachęcam do pieczenia i przywołanie miłych wspomnień.
Ciasto metrowiec składa się z ciasta ciemnego i jasnego, przełożonych kremem budyniowym. Całość oblana jest polewą czekoladową, która idealnie pasuje do tego ciasta. Ciasto metrowiec wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, może troszkę bardziej pracochłonne, ale warte przygotowania. Zapraszam na przepis!
CIASTO METROWIEC – PRZEPIS
Składniki
CIASTO JASNE
- 4 jajka rozmiar L
- 130 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 75 ml wody
- 75 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO CIEMNE
- 4 jajka rozmiar L
- 130 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 75 ml wody
- 75 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY
- 750 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g masła
POLEWA CZEKOLADOWA
- 200 g czekolady gorzkiej
- 160 ml śmietanki kremówki
- 2 garści posypki czekoladowej (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto ciemne
- Do miski wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier. Całość razem miksujemy do uzyskania puszystej masy. Miksując na małych obrotach, wlewamy na przemian wodę oraz olej. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do keksówki 11×30, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Ciasto jasne
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty na małe i na przemian wlewamy wodę i olej. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut, grzanie góra-dół.
Krem budyniowy
- 550 ml mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, dokładnie mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować, ciągle mieszając rózgą kuchenną, powoli wlewamy mieszankę mleka z mąkami. Gotujemy, cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło miksujemy na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Polewa
- Czekoladę łączymy w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką.
Ciasto metrowiec wykonanie
- Przestygnięte jasne i ciemne ciasto kroimy na kromki. Następnie pokrojone kromki smarujemy przygotowanym kremem i układamy naprzemiennie raz jasną raz ciemną.
- Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypką czekoladową.