Bardzo często, kiedy organizujemy domówkę, czy inną tego typu imprezę, zastanawiamy się czym pozytywnie zachwycić zaproszonych gości.
Odpowiednim wyborem będą różnego rodzaju sałatki, szczególnie polecamy Wam sałatkę z chipsami, na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z Chipsami
Watro, także postawić na różnego rodzaju przekąski, które zazwyczaj znikają ze stołu najszybciej. Wcale nie muszą być wyszukane i skomplikowane. Ważne, aby były smaczne! Naszą ulubioną przekąską imprezową są mini hot-dogi. Na każdej imprezie znikają ze stołu w mgnieniu oka!
Domowe mini hot-dogi możemy także zabrać ze sobą do pracy, czy na wspólny wypad poza miasto.
Przepis na Domowe Mini Hot-Dogi z Serem
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej typu 450
- 250 g mleka
- 50 g masła
- 2 jajka
- 15 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 35 krótkich parówek (u mnie Głodniaki z Biedronki)
- kilka plastrów dowolnego sera żółtego
Przygotowanie:
- W dużej misce umieścić ciepłe (NIE GORĄCE) mleko, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia.
- Dodać mąkę, sól, masło, jajka i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
- Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na bardzo cienki placek.
- Ciasto pokroić na paski o szerokości 2-3 cm.
- Ułożyć na każdej parówce plaster sera wykrojony na jej wielkość.
- Owinąć całość paskiem wykrojonego ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Hot-dogi można dodatkowo wysmarować jajkiem i posypać sezamem.
- Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 20 min. w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół.
Super przepis! Wyszło znakomite!!