Mini Hot-Dogi z Serem



Bardzo często, kiedy organizujemy domówkę, czy inną tego typu imprezę, zastanawiamy się czym pozytywnie zachwycić zaproszonych gości.

Odpowiednim wyborem będą różnego rodzaju sałatki, szczególnie polecamy Wam sałatkę z chipsami, na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z Chipsami

Watro, także postawić na różnego rodzaju przekąski, które zazwyczaj znikają ze stołu najszybciej. Wcale nie muszą być wyszukane i skomplikowane. Ważne, aby były smaczne! Naszą ulubioną przekąską imprezową są mini hot-dogi. Na każdej imprezie znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Domowe mini hot-dogi możemy także zabrać ze sobą do pracy, czy na wspólny wypad poza miasto.



Przepis na Domowe Mini Hot-Dogi z Serem

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej typu 450
  • 250 g mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 15 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 35 krótkich parówek (u mnie Głodniaki z Biedronki)
  • kilka plastrów dowolnego sera żółtego

Przygotowanie:

  • W dużej misce umieścić ciepłe (NIE GORĄCE) mleko, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia.


  • Dodać mąkę, sól, masło, jajka i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
  • Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na bardzo cienki placek.
  • Ciasto pokroić na paski o szerokości 2-3 cm.
  • Ułożyć na każdej parówce plaster sera wykrojony na jej wielkość.


  • Owinąć całość paskiem wykrojonego ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
  • Hot-dogi można dodatkowo wysmarować jajkiem i posypać sezamem.
  • Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 20 min.  w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

1 komentarz

Dodaj komentarz

11 − jeden =