Domowa tortilla smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu. Macie ochotę na jej przygotowanie w swoich domach? Jeśli tak, skorzystajcie z poniższego przepisu. Tortille wychodzą naprawdę pyszne!
Tortilla do idealny dodatek do wielu potraw, dlatego też każdy z Was powinien znać na nie przepis. Możemy wykonać tradycyjną tortillę z kurczakiem i warzywami, ale także można z nich wykonać różnego rodzaju przekąski. Domowa tortilla jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakują same, jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 400 g mąki
- 50 g roztopionego masła
- łyżeczka soli
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki lnu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i sól oraz wlewamy gorącą wodę. Całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
- Następnie zabieramy się za wyrabianie ciasta. Możemy to zrobić ręcznie lub przy użyciu robota.
- Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i twarde. Następnie zawijamy je w folię i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy ciasto wystygnie, dzielimy je na kawałki ok. 10 (w zależności od wielkości patelni)
- Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
- Rozgrzewamy patelnię, na dużej mocy palnika, między czasie rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta na bardzo cieniutki placuszek.
- Następnie przekładamy rozwałkowany placek na rozgrzaną patelnię. Wystarczy ok 30 sekund na każdą stronę.
- Między czasie szykujemy kolejne placki. Każdy gotowy, jeszcze gorący placek przykrywamy ściereczką, do wystygnięcia.
Jeśli macie już gotową tortillę polecamy Wam przepis na szybką przekąskę z tortillą w roli głównej: Chrupiąca Tortilla z Jajkiem, Serem i Szynką