Najlepszy Przepis na Domową Tortillę



Domowa tortilla smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu. Macie ochotę na jej przygotowanie w swoich domach? Jeśli tak, skorzystajcie z poniższego przepisu. Tortille wychodzą naprawdę pyszne!

Tortilla do idealny dodatek do wielu potraw, dlatego też każdy z Was powinien znać na nie przepis. Możemy wykonać tradycyjną tortillę z kurczakiem i warzywami, ale także można z nich wykonać różnego rodzaju przekąski. Domowa tortilla jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakują same, jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki lnu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i sól oraz wlewamy gorącą wodę. Całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Następnie zabieramy się za wyrabianie ciasta. Możemy to zrobić ręcznie lub przy użyciu robota.


  • Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i twarde. Następnie zawijamy je w folię i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Gdy ciasto wystygnie, dzielimy je na kawałki ok. 10 (w zależności od wielkości patelni)
  • Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
  • Rozgrzewamy patelnię, na dużej mocy palnika, między czasie rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta na bardzo cieniutki placuszek.
  • Następnie przekładamy rozwałkowany placek na rozgrzaną patelnię. Wystarczy ok 30 sekund na każdą stronę.
  • Między czasie szykujemy kolejne placki. Każdy gotowy, jeszcze gorący placek przykrywamy ściereczką, do wystygnięcia.


Jeśli macie już gotową tortillę polecamy Wam przepis na szybką przekąskę z tortillą w roli głównej: Chrupiąca Tortilla z Jajkiem, Serem i Szynką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

19 + 13 =