Jogurtowe ciasto z borówkami



Jogurtowe ciasto z borówkami

Jogurtowe ciasto z borówkami to bardzo łatwe ciasto, które smakuje wyśmienicie. Dodatkowo jest wypiekiem o zmniejszonej kaloryczności, ponieważ nie dodajemy do niego tłuszczu, oprócz tego, zawartego w jogurcie.

Ciasto jogurtowe jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut. Możemy je przygotować z dodatkiem ulubionych owoców, ja wybrałam borówki. Do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was z pewnością posiada w swojej lodówce.

Ciasto jogurtowe z borówkami to idealny pomysł na smaczny deser. Idealnie smakuje z dodatkiem ulubionej kawy. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI



Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 220 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g borówek
  • 150 g jogurtu naturalnego „Skyr”

Wykonanie

  • Jajka, mąkę, jogurt, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wymieszać przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki. Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby można dodać (2-3 łyżki mąki).
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z brzegami. Do tortownicy przelać masę.
  • Borówki oprószyć mąką, wyłożyć delikatnie na wierzch ciasta.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z grzaniem od dołu ok. 40-45 minut.




3 komentarze

    • Tak, jednak polecam by był to jogurt dość gesty. Rzadki jogurt może spowodować rzadkie ciasto, przez co borowiki opadną na dno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *