Jogurtowe ciasto z borówkami



Jogurtowe ciasto z borówkami

Jogurtowe ciasto z borówkami to bardzo łatwe ciasto, które smakuje wyśmienicie. Dodatkowo jest wypiekiem o zmniejszonej kaloryczności, ponieważ nie dodajemy do niego tłuszczu, oprócz tego, zawartego w jogurcie.

Ciasto jogurtowe jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut. Możemy je przygotować z dodatkiem ulubionych owoców, ja wybrałam borówki. Do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was z pewnością posiada w swojej lodówce.

Ciasto jogurtowe z borówkami to idealny pomysł na smaczny deser. Idealnie smakuje z dodatkiem ulubionej kawy. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI



Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 220 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g borówek
  • 150 g jogurtu naturalnego „Skyr”

Wykonanie

  • Jajka, mąkę, jogurt, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wymieszać przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki. Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby można dodać (2-3 łyżki mąki).
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z brzegami. Do tortownicy przelać masę.
  • Borówki oprószyć mąką, wyłożyć delikatnie na wierzch ciasta.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z grzaniem od dołu ok. 40-45 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 5

7 komentarze

    • Tak, jednak polecam by był to jogurt dość gesty. Rzadki jogurt może spowodować rzadkie ciasto, przez co borowiki opadną na dno.

Dodaj komentarz

dwadzieścia + trzynaście =