Napoleonka to bardzo smaczne i popularne ciasto, które chyba każdy z nas uwielbia. Kruchy spód, delikatna masa budyniowa i kolejna krucha warstwa posypana cukrem pudrem smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Mój przepis na napoleonkę jest bardzo uproszczony, ponieważ przygotowana jest ona w wersji na herbatnikach w naczyniu żaroodpornym. Bardzo lubię takie szybkie i proste desery, ponieważ moim zdaniem to właśnie one smakują najlepiej.
Napoleonka z naczynia żaroodpornego jest banalnie prosta w przygotowaniu, ponieważ można ją zrobić w dosłownie 10 minut. Do jej wykonania potrzeba nam kilku prostych składników, takich jak mleko, budynie śmietankowe, masło, cukier oraz oczywiście herbatniki. Wszystkie składniki z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.
Bardzo lubię przygotowywać ciasta bez pieczenia, a napoleonka w naczyniu żaroodpornym szczególnie przypadła mi do gustu. Jej porcja nie jest zbyt duża, ale ze względu na szybkość przygotowania, kiedy już cała zniknie, można przygotować kolejną. W ostatnim czasie mniej popularne stało się przygotowywanie dużych porcji ciast. Większość dba o swoją figurę, przygotowuje mniejsze porcyjki ciast, by zjeść kawałek i ewentualnie poczęstować znajomych. To ciasto nie jest bardzo kaloryczne, więc śmiało możecie skusić się na nie jeden kawałek.
PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Składniki
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 17 małych herbatników
- 50 g masła
- cukier puder
Wykonanie
- Do garnka wlewamy ok. 350 ml mleka i dodajemy cukier. Następnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy proszki budyniowe.
- Do gotującego się mleka, wlewamy rozmieszane budynie. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Przestygniętą masę budyniową miksujemy z masłem. Można zrobić to tradycyjnym mikserem.
- Dno naczynia żaroodpornego 20×14 cm wykładamy herbatnikami. Następnie rozprowadzamy na nich masę budyniową.
- Kolejno na masie układamy drugą warstwę herbatników.
- Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a następnie dekorujemy cukrem pudrem.
Zrobiłam taką napoleonke, była super,polecam, duża oszczędność czasu
Super wyszła napoleonka
Jestem zadowolona🌞
Można zrobić na krakersach tez jest pyszna 😋