Ogórki Kiszone



Aromatyczne i bardzo smaczne ogórki kiszone to ważny punkt na liście letnich obowiązków. Bardzo łatwe do zrobienia ogórki kiszone mogą być świetną przekąską, dodatkiem do obiadu, a także uzupełnieniem każdej kanapki.

Najlepiej wybierać ogórki średniej wielkości albo małe, nie oznacza to jednak, że nie można wybierać tych większych. Wówczas większe ogórki należy umieścić na dnie słoika i przykryć je tymi mniejszymi. Będą miały więcej czasu na uzyskanie cudownego smak.

Jak przygotować ogórki kiszone?

Przepis na ogórki kiszone jest bardzo łatwy, a ich przygotowanie zajmie naprawdę mało czasu. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • Należy wybierać świeże ogórki ze sprawdzonego źródła.
  • Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słoikach. Powinny być one czyste i dobrze wyparzone.
  • Więcej składników, nie zawsze znaczy lepiej.

Stosując się do powyższych wytycznych, ogórki kiszone za każdym razem będą smakować rewelacyjnie. Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie sytuacji, gdybym miała nie mieć kilku słoików ogórków kiszonych w swoim domu. Stanowią one świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek czy surówek. W naszym domu idzie ich bardzo dużo, dlatego też staram się, aby każdej zimy przygotować kilkadziesiąt słoików, aby nie brakło.

Kiszone ogórki oczywiście można zakupić w sklepie. Jestem jednak pewna, że nie smakują one tak dobrze, jak domowe ogórki kiszone, które przygotujemy sami. Doskonale wiemy, co się w nich znajduje, sami decydujemy o tym, jakie ogórki i składniki do nich dodajemy. Przepis na ogórki kiszone, z którego korzystam co roku, jest sprawdzony i bardzo stary. Stosuję go od lat i jestem bardzo zadowolona, ponieważ ogórki kiszone z tego przepisu smakują wyśmienicie.



Jak kisić ogórki?

Poniżej przestawię Wam moją recepturę na wspaniałe i bardzo smaczne ogórki kiszone.

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE

Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • pęczek kopru z baldachami
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wrzątku
  • 2 główki czosnku
  • liście chrzanu, czarnej porzeczki lub wiśni
  • 4 litrowe słoiki


Wykonanie

  • Do wykonania ogórków kiszonych będziemy potrzebować 4 litrowych słoików. Jeśli chcecie przygotować większą ilość ogórków, należy podwoić lub potroić każdy ze składników.
  • Ogórki należy dokładnie umyć pod zimną wodą. Pamiętajcie, aby wybierać świeże ogórki, bez żadnych przebarwień czy uszkodzeń. Najlepiej prosto z ogródka lub od zaufanego sprzedawcy.
  • Koper płuczemy pod wodą, chrzan kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek obieramy i dzielimy na piórka. Wszystkie składniki rozdzielamy po równo na 4 słoiki.
  • Na dno każdego słoika wrzucamy koper, chrzan, czosnek oraz liście chrzanu i wiśni. Ogórki układamy ciasno, jeden obok drugiego, jasną stroną pionowo do góry. Na górę ogórków można również wyłożyć resztę dodatków, a na nie ułożyć na płasko kilka mniejszych ogórków. 
  • Na 2 kg ogórków będziemy potrzebowali 2 litry zalewy. Wodę zagotowujemy i wsypujemy do niej 4 łyżki soli kamiennej. Mieszamy do momentu rozpuszczenia soli. Gorącą wodą wypełniamy wszystkie słoiki. Pamiętajcie, że zalewa powinna zakryć wszystkie ogórki.
  • Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze ok. 20 stopni. Po upływie czasu można je przenieść do piwnicy. Ogórki będą gotowe do spożycia po około 14-20 dniach.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.