Oponki kokosowe w wersji pieczonej to super pomysł na małe co nieco. Oponki są naprawdę przepyszne! Wychodzą niesamowicie pulchniutkie, delikatne i pięknie wyrastają. Upieczenie ich w piekarniku sprawia, że są dużo mniej kaloryczne niż tradycyjne oponki smażone na głębokim tłuszczu.
Oponki koksowe pieczone w piekarniku są nie tylko pyszne, ale i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek lukru i posypki kokosowej nadaje im słodkości i pięknego wyglądu. Jestem pewna, że oponki kokosowe posmakują każdemu z Was! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a także dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA OPONKI KOKOSOWE
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 180 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 7 g drożdży instant
Dodatkowo
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
- wiórki kokosowe
Wykonanie
- Mleczko kokosowe delikatnie podgrzewamy, by było ciepłe, niegorące. Dodajemy do niego łyżkę cukru oraz drożdże instant. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, pozostały cukier, cukier wanilinowy, łyżkę oleju oraz rozczyn. Całość zagniatamy za pomocą dłoni lub robota. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wycinamy kółeczka, a w nich otwory.
- Gotowe oponki układamy na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia.
- Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny oraz wodę, całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Oponki moczymy w lukrze a następnie posypujemy wiórkami koksowymi.
Rozumiem że w przepisie jest olej np. rzepakowy a czy próbowała go Pani zastąpić kokosowym?
Nie próbowałam, ale śmiało można zastąpić płynnym olejem kokosowym 🙂