Idealne oponki

Idealne oponki

Oponki, donaty czy też pączki z dziurką, te puszyste i smaczne pączki amerykańskie to idealny pomysł na słodką przekąskę w Tłusty Czwartek i nie tylko. Nazewnictwo jest mocno zróżnicowane, ale tutaj liczy się smak!



Domowe oponki, które przygotowałam, wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Rewelacyjne smakują z cukrem pudrem czy polewą czekoladową. Przepis na domowe pączki z dziurką jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą dokładnie opisałam Wam poniżej.

Do przygotowania oponek nie potrzeba wielu składników, ciasto przygotowane jest z mąki pszennej, drożdży instant, masła, cukru oraz jajek. Wszystkie te składniki zakupicie w każdym sklepie. Domowe oponki są naprawdę przepyszne, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA IDEALNE OPONKI

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • papier do pieczenia


Wykonanie

  • Do ciepłego (niegorącego) mleka wsypujemy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy i wlewamy przygotowany rozczyn. Następnie wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej), dodajemy sól i całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy przez 10-15 minut, do momentu, aż będzie gładkie i jednolite.
  • Wybronione ciasto formujemy w kuleczkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę posypaną mąkę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
  • Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki, a w nich otwory za pomocą plastikowej nakrętki z butelki.
  • Skrawki ciasta, które nam pozostaną po wycinaniu, ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy z nich oponki.
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, nieco większe niż nasze oponki.
  • Oponki wykładamy na kawałki papieru do pieczenia i układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy około 1 l oleju. Kiedy nabierze już temperatury, wykładamy oponki razem z papierem na olej (papierem do dołu). Prościej mówiąc, kładziemy oponkę z papierem na oleju. Po chwili papier sam odejdzie i możemy go wyjąć z oleju. Dzięki takiemu zabiegowi oponki zachowają ładny kształt.
  • Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, pozostawiamy do przestygnięcia.


Idealne oponki przepis
przepis na idealne oponki
Idealne oponki
Idealne oponki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *