Orzechowiec z jabłkami to przepyszne, nie za słodkie ciasto na orzechowym biszkopcie przełożone musem jabłkowym i kremem śmietankowym. Doskonałe ciasto na świąteczny stół, lub inne specjalne okazje.
Przepis na orzechowca z jabłkami jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba nie mająca większego doświadczenia w wypiekach. Orzechowiec z jabłkami oprócz tego że cudownie smakuje i pięknie pachnie to również zjawiskowo wygląda. Gwarantuję, że jako pierwszy zniknie ze stołu! Zapraszam do wypróbowania przepisu na orzechowca z musem jabłkowym.
ORZECHOWIEC Z JABŁKAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt orzechowy
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru pudru
- 150 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus jabłkowy
- 5 jabłek
- 1 galaretka cytrynowa (proszek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Krem śmietankowy
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- 50 g posiekanych orzechów do posypania
Przygotowanie
Biszkopt orzechowy:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder.
- Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy włoskie. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Gotową masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
Mus jabłkowy:
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć kilka minut na średniej mocy palnika. Następnie dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać.
- Kiedy jabłka będą już złoto-brązowe i miękkie, wsypać galaretkę cytrynową (proszek). Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lekkiego stężenia.
- Po tym czasie mus wyłożyć na 1 blat biszkopta i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Krem śmietankowy:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misce miksera. Całość ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
- 1/2 kremu wyłożyć na mus jabłkowy. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, a na nim rozprowadzić pozostały krem śmietankowy.
- Wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przygotowaliśmy dla Was również krótki film, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto z orzechami i musem jabłkowym.