Pałki kurczaka pieczone na ryżu to idealny pomysł na szybki obiad. Całość przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy wsypać ryż do naczynia żaroodpornego, pokroić cebulę, położyć na niej kurczaka w przyprawach i zalać zalewą. Całość wstawić do piekarnika i czekać aż danie samo się upiecze.
Bardzo lubię różnego rodzaju dania z kurczaka w formie zapiekanej, ponieważ kiedy wstawię naczynie do piekarnika mam czas dla siebie. Zazwyczaj przygotowuję to danie w podwójnej porcji, by mieć obiad na dwa dni. Wam również polecam taki sposób.
Kurczak zapiekany na ryżu to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Każdy je uwielbia, nawet dzieciaki. Nic dziwnego, ponieważ danie to smakuje obłędnie.
Kolejną zaletą tego dania jest to, że można je przygotować w jednym naczyniu. Nie musimy brudzić a później myć sterty naczyń. Dlatego też, jeśli macie ochotę na coś pysznego na obiad, a zależy Wam, aby danie to było mało pracochłonne, pałki z kurczaka na ryżu będą idealne.
Mięso jest soczyste, delikatne i idealnie doprawione, ryż miękki i aromatyczny. Czego więcej wymagać od obiadu? Chyba tylko ulubionej surówki.
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE NA RYŻU
Składniki
- 5 pałek z kurczaka
- 150 g ryżu
- 2 małe cebule
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 500 ml wody
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Pałki z kurczaka umyć, ja obrałam ze skóry, lecz możecie zostawić ze skórką, jeśli lubicie. Następnie obtoczyć w wymieszanej papryce słodkiej, przyprawie do kurczaka i czosnku granulowanym.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypać ryż.
- Cebulę obrać i pokroić na krążki, ułożyć na ryżu.
- Na cebulę położyć obtoczone w przyprawach pałki z kurczaka.
- Zagotować 500 ml wody, do wrzątku dodać 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżeczkę cukru, szczyptę chilli, sól oraz pieprz.
- Powstałą zalewę przelać do naczynia z ryżem i kurczakiem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez ok 70 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.