Ciasto Knoppers bez pieczenia



Ciasto Knoppers bez pieczenia to bardzo smaczny deser inspirowany tradycyjnym wafelkiem o nazwie Knoppers, którego z pewnością każdy z Was uwielbia. To orzechowo-mleczne ciasto o cudownym smaku, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. A dodatkowo nie wymaga pieczenia!

Ciasta bez pieczenia goszczą w naszym domu bardzo często i to nie bez powodu. Jeden z nich to fakt, że są bardzo smaczne, a drugi, to to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się dla osób, które nie lubią piec, a mają ochotę na przygotowanie czegoś na słodko.

Ciasto Knoppers to idealny wybór, dla każdego, kto ma ochotę przygotować coś słodkiego. Nie ważne czy na jakąś specjalną okazję, czy po prostu ot, tak. To ciasto to święty wynalazek, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto Knoppers bez pieczenia. Szybki i łatwy deser, który smakuje obłędnie!

PRZEPIS NA CIASTO KNOPPERS



Składniki

MASA CZEKOLADOWA

  • 200 g masła
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka posiekanych orzechów

MASA MLECZNA

  • 200 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru

POLEWA

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao

DODATKOWO

  • ok. 350 g herbatników

Wykonanie

  • Masa czekoladowa: masło ucieramy na puch, następnie dodajemy do niego krem czekoladowy, całość miksujemy. Kolejno dodajemy mleko w proszku, kakao oraz orzechy. Całość miskuejmym do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Blaszkę 24×28 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej herbatniki.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę, a na nią układamy kolejną warstwę herbatników.
  • Masa mleczna: mleko zagotowujemy z cukrem, następnie lekko je studzimy. Masło ucieramy na puch, ciągle miksując, dodajemy przestudzone mleko. Następnie dodajemy mleko w proszku, całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na herbatniki.
  • Wierzch ciasta przykrywamy kolejną, trzecią warstwą herbatników.
  • Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w misce, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestygniętą polewa polewamy ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwadzieścia − 16 =