Pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Złociste pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach to pyszne danie jednogarnkowe, któremu ciężko się oprzeć. Idealny pomysł na obiad, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na przesiadywanie w kuchni. Kurczak pieczony na ziemniakach robi się bardzo szybko, wystarczy przygotować składniki, ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika. Danie to robi się praktycznie samo, ponieważ podczas jego pieczenia, możemy odpocząć i napić się kawy, bez obaw, że coś nam wykipi, czy się przypali.
Pałki z kurczaka na ziemniakach to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bo kto nie lubi soczystego mięsa w ulubionych przyprawach z dodatkiem ziemniaczków? Z pewnością każdy będzie zadowolony z takiego dania. Danie to podbiło serca moich domowników, dlatego też gości w naszym domu bardzo często. Wszyscy bardzo je uwielbiamy, ponieważ pałki z kurczaka na ziemniakach są przepyszne.
Jeśli jesteście fanami dań jednogarnkowych i zależy Wam na czymś szybkim i smacznym, pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach będą idealnym pomysłem na obiad także i dla Was. Jestem pewna, że ich smak zachwyci Was i Waszych domowników.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Jest szybki, łatwy i smaczny. Czego chcieć więcej?
PRZEPIS NA PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE NA ZIEMNIAKACH
Składniki
- 5 pałek z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 1 duża cebula
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Pałki z kurczaka umyć, oczyścić i pozbawić skóry. Oczywiście, jeśli lubicie kurczaka za skórką, jak najbardziej możecie ją zostawić.
- Oliwę, przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz pieprz wymieszać ze sobą tworząc marynatę. Przygotowaną marynatą natrzeć kawałki mięsa i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, opłukać z nadmiaru skrobi, odcedzić i doprawić solą. Wymieszać, a następnie wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w krążki, wyłożyć na ziemniaki. Na cebulę ułożyć kawałki mięsa.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 50-60 minut. Po upływie czasu zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 10 minut z funkcją termoobiegu.