Pałki z Kurczaka Pieczone na Ziemniakach



Pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach

Złociste pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach to pyszne danie jednogarnkowe, któremu ciężko się oprzeć. Idealny pomysł na obiad, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na przesiadywanie w kuchni. Kurczak pieczony na ziemniakach robi się bardzo szybko, wystarczy przygotować składniki, ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika. Danie to robi się praktycznie samo, ponieważ podczas jego pieczenia, możemy odpocząć i napić się kawy, bez obaw, że coś nam wykipi, czy się przypali.

Pałki z kurczaka na ziemniakach to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bo kto nie lubi soczystego mięsa w ulubionych przyprawach z dodatkiem ziemniaczków? Z pewnością każdy będzie zadowolony z takiego dania. Danie to podbiło serca moich domowników, dlatego też gości w naszym domu bardzo często. Wszyscy bardzo je uwielbiamy, ponieważ pałki z kurczaka na ziemniakach są przepyszne.

Jeśli jesteście fanami dań jednogarnkowych i zależy Wam na czymś szybkim i smacznym, pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach będą idealnym pomysłem na obiad także i dla Was. Jestem pewna, że ich smak zachwyci Was i Waszych domowników.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Jest szybki, łatwy i smaczny. Czego chcieć więcej?

PRZEPIS NA PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE NA ZIEMNIAKACH



Składniki

  • 5 pałek z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Wykonanie

  • Pałki z kurczaka umyć, oczyścić i pozbawić skóry. Oczywiście, jeśli lubicie kurczaka za skórką, jak najbardziej możecie ją zostawić.
  • Oliwę, przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz pieprz wymieszać ze sobą tworząc marynatę. Przygotowaną marynatą natrzeć kawałki mięsa i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, opłukać z nadmiaru skrobi, odcedzić i doprawić solą. Wymieszać, a następnie wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę obrać, a następnie pokroić w krążki, wyłożyć na ziemniaki. Na cebulę ułożyć kawałki mięsa.
  • Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 50-60 minut. Po upływie czasu zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 10 minut z funkcją termoobiegu.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

czternaście − trzy =