Każda okazja jest dobra na przygotowanie smacznej przekąski. Nie ważne czy to spotkanie z przyjaciółmi, urodziny, imieniny czy domówka. Warto oprócz tradycyjnej sałatki przygotować różnego rodzaju przekąski, które najszybciej znikają z talerzy.
Do najbardziej popularnych przekąsek należą oczywiście roladki z tortilli, bez których nie wyobrażam sobie żadne imprezy.
Serowe paluchy pizzowe to także idealny pomysł na smaczną przekąskę, która posmakuje każdemu. Ciasto drożdżowe z ulubionymi dodatkami, podawane w formie zawijanych paluchów smakują obłędnie!
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na smaczną przekąskę na imprezę, paluchy pizzowe będą idealnym wyborem. Można je przygotować z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam oliwki i ser.
PRZEPIS NA PALUCHY PIZZOWE
Składniki:
- 25 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2-3 drobno posiekane czarne oliwki
- jajko – do smarowania
Nadzienie:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka czarnych oliwkę pokrojonych w kostkę
- 80 g startej mozzarelli
- 50 g startego żółtego sera
Przygotowanie
- Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, wodę, łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do naczynia wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn i zagnieść ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na jednej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy, nakładamy oliwki i posypujemy serem, mozzarellą.
- Ciasto z farszem nakrywamy pozostałą częścią ciasta. Nacinamy na około 2-3 cm, tworząc paluchy. Każdy paluch odkręcamy dwa razy.
- Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.