Propozycja na pyszny i prosty obiad z papryki, mięsa mielonego i kaszy. Idealny do przygotowania na dwa dni lub więcej!
Papryka faszerowana mięsem mielonym to bardzo proste, a zarazem smaczne i sycące danie, które z pewnością posmakuje rodzinie. Składniki są łatwo dostępne, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smaku jest całe mnóstwo! Danie można przygotować wcześniej w większej ilości na raz, a później tylko odgrzać na szybko w piekarniku czy w kuchence mikrofalowej. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy i kolorowy obiad, ten przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym sprawdzi się idealnie.
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS
Składniki
- 3 duże papryki
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 cebula
- 100 g sera typu mozzarella
- przyprawa do mięsa mielonego
- słodka papryka
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
3. Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Wrzucić na patelnię z cebulą i smażyć do zarumieniana.
4. Kolejno wlać na patelnię krojone pomidory z puszki i dodać kukurydzę. przyprawić słodką papryką i suszonym oregano. Całość wymieszać i dusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
5. Na koniec do mięsa dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
6. Papryki umyć, przekroić na pół i wykroić ze środka gniazda nasienne. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i napełnić farszem. Posypać startym serem.
7. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 30 minut.