Pasta z wędzonego łososia to bardzo smaczny dodatek do chleba, a także świetna baza do wielu smacznych przekąsek czy przystawek. Jest bardzo zdrowa, łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze, cudowna w smaku!
Pasta kanapkowa a’la tatar, bo tak również możemy ją nazwać, w swoim składzie zawiera produkty, z których przygotować można tradycyjnego tatara z łososia. Ja jednak wymieszałam wszystkie składniki i nałożyłam je na kanapki i wyszło pysznie. Taka pasta również fajnie prezentuje się na słonych krakersach czy podpieczonej bagietce.
Poniżej znajdziecie dokładną listę składników oraz instrukcję przygotowania pasty z łososia. Jak sami zobaczycie, można ją przyszykować w dosłownie 10 minut! A w smaku – rewelacja!
PASTA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA – PRZEPIS
Składniki
- 150 łososia wędzonego na zimno
- 2 ogórki konserwowe
- 4 pieczarki marynowane
- 2 kawałki papryki marynowanej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżeczka majonezu
- pieprz
Wykonanie
- Łososia drobno siekamy ostrym nożem.
- Ogórki konserwowe, paprykę marynowaną oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, szczyptę pieprzu, mieszamy.
- Pastę serwujemy ze świeżym pieczywem.