Uniwersalna i kolorowa sałatka grillowa, którą polecam każdemu. Jestem pewna, że Wam posmakuje! W naszym domu znika w mgnieniu oka, każdy ją chwali. Sałatka grillowa idealnie pasuje do dań grillowych i nie tylko. W połączeniu z wypieczoną kiełbaską czy karkówką to prawdziwy raj dla podniebienia.
Do przygotowania sałatki grillowej potrzeba kilku składników, które z pewnością zakupicie w każdym sklepie. Samą sałatkę robi się bardzo szybko i sprawnie. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.
SAŁATKA GRILLOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek szczypiorku
- 10 pomidorków cherry
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g sera sałatkowego
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Sałatę masłową myjemy w zimnej wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie każdy z liści rwiemy na mniejsze kawałki.
- Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Pomidorki cherry przekrawamy na połówki/ćwiartki.
- Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Ser sałatkowy kroimy w kosteczkę.
- Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Do miski przekładamy wszystkie składniki i delikatnie mieszamy.