Pieczony kalafior w panierce to świetny dodatek do obiadu, a także fajna przekąska na domowe imprezy. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnego gotowanego kalafiora.
Kalafior pieczony w pysznej panierce świetnie smakuje z dodatkiem sosu, w moim przypadku sprawdza się domowy ketchup z cukinii. Myślę, że świetnie by smakował również z sosem czosnkowym.
Zapraszam wszystkich do wypróbowania mojego przepisu na pysznego kalafiora w panierce. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. A tym czasem pozostawiam Was z przepisem.
PIECZONY KALAFIOR W PANIERCE – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 4 łyżki mąki
- 8 łyżek wody
- 8-10 łyżek bułki tartej
- pieprz
- sól
- czosnek granulowany
- papryka wędzona
- kurkuma
Wykonanie
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Wodę łączymy z mąką i przyprawami.
- Kalafior dokładnie obtaczamy w wymieszanych z mąką i wodą przyprawach a następnie w bułce tartej.
- Panierowanego kalafiora układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagranego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut, grzanie góra dół.
- Podajemy z ulubionym sosem – u mnie ketchup z cukinii.