Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Nie tylko uwielbiam je jeść, ale także przygotowywać. Wiem, to dziwne, bo pierogi należą do dosyć pracochłonnych dań, ale szykują pierogi ciągle mam w głowie ich cudowny smak i uśmiech na twarzy mojej rodziny, kiedy dowiadują się, że dzisiaj na obiad będą pierogi.
Pierogi przygotowuję w różnych wariantach, klasyczne ruskie, pierogi z mięsem, a także z kapustą i serem. Sekret idealnych pierogów tkwi oczywiście w perfekcyjnie przygotowanym cieście, na który przepis znajdziecie na moim blogu, poniżej Wam go podlinkowałam ponownie. Smak pierogów nie zależy tylko i wyłącznie od ciasta, ale także od farszu. Powinien być odpowiednio doprawiony i wyrazisty.
Tym razem w moim domu zagościły pierogi z kapustą i serem. Jedna z moich ulubionych wersji. Farsz jest odpowiednio doprawiony, lekko pikantny, dla mnie idealny. Pierogi z kapustą i serem zazwyczaj serwuję z pokrojonym w kosteczkę i podsmażonym boczkiem lub cebulką.
Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami domowych pierogów, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem.
Z przepisu wychodzi około 70 pierogów
PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I SEREM
Składniki na farsz
- 1 średnia główka kapusty białej
- 2 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 400 g sera białego
- sól
- pieprz
- maggi
- papryka ostra
Przygotowanie
- Kapustę oczyszczamy z liści wierzchnich, następnie dzielimy na ćwiartki i szatkujemy.
- Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Po ugotowaniu cedzimy i dokładnie odsączamy.
- Kapustę siekamy drobno.
- Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
- Cebule łączymy z kapustą i białym serem.
- Przyprawiamy dość mocno solą, pieprzem, maggi i papryką.
- Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem CIASTO NA PIEROGI
- Pierogi podajemy ze skwarkami, podsmażonym boczkiem lub masłem.