Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię domowe pierogi w każdym wydaniu. Nie ważne czy są to tradycyjne pierogi gotowane na wodzie, czy też drożdżowe pierożki pieczone w piekarniku. Pierogi bardzo często goszczą w moim domu w różnych wariantach.
Tym razem padło na drożdżowe pierożki ze szpinakiem i serem. Domowe pierożki ze szpinakiem i serem to super pomysł na smaczny obiad, a także idealną przekąskę na różnego rodzaju okazje.
Farsz szpinakowo-serowy, odpowiednio przyprawiony w połączeniu z drożdżowym ciastem smakuje naprawdę idealnie. Takie pierożki można podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Pierożki ze szpinakiem i serem można przygotować na obiad, ale także w formie przekąski. Na domowych imprezach sprawdzą się idealnie. Świetnie smakują w wersji na ciepło oraz na zimno. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I SEREM
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 8 g drożdży suchych
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- łyżka oliwy z oliwek
FARSZ
- 900 g szpinaku mrożonego
- 400 g sera białego półtłustego
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
Dodatkowo jajko do posmarowania
Przygotowanie
FARSZ
- Na łyżce masła rozmrozić szpinak na patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę, zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli. Wystudzić.
- Gdy szpinak wystygnie, wymieszać go dokładnie z serem białym.
CIASTO
- Drożdże, cukier, łyżkę mąki, ciepłe mleko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Mąkę przesiać do misy. Dodać sól, oliwę, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkować bardzo cienko (tak jak na tradycyjne pierogi). Za pomocą szklanki wykrawać kółka.
- Farsz umieść na środku każdego kółka i dokładnie zlepić boki.
- Posmarować roztrzepanym jakiem.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.