Sałatka Wielkanocna



Wielkanoc to bardzo ważne dla nas święto, które zazwyczaj obchodzimy wspólnie z najbliższymi, przy obficie zastawionym stole.

Co roku wiele z nas szuka odpowiedzi na pytanie, jaka sałatka na Wielkanoc będzie odpowiednia. Oczywiście obowiązkową pozycją jest tradycyjna sałatka jarzynowa, bez której nie wyobrażam sobie żadnych świąt. Oprócz niej warto także przygotować inną, smaczną sałatkę.

Idealną propozycją będzie pyszna sałatka wielkanocna z jajkami i groszkiem konserwowym. Sałatka ta zawiera wiele smacznych i kolorowych składników, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Ta sałatka to idealny wybór na Wielkanoc. Jest bardzo szybka, łatwa a dodatkowo piękna i robi ogromne wrażenie wizualne. Wszystko dzięki pięknie ułożonym kawałkom jajek oraz kolorowym dodatkom.

Podstawą sałatki są oczywiście ugotowane na twardo jajka, a to właśnie one kojarzą nam się ze świętami Wielkanocnymi. Dzięki pięknym, kolorowym warzywom, sałatka wygląda bardzo świeżo i wiosennie. Warstwowa sałatka wielkanocna nie tylko pięknie udekoruje Wasz stół, ale także wprawi w zachwyt Waszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem.

WARSTWOWA SAŁATKA WIELKANOCNA – PRZEPIS



Składniki

  • 2 marchewki
  • 6 jajek
  • 250 g szynki drobiowej
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 g kukurydzy
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Marchewki gotujemy na półmiękko. Następnie obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Jajka gotujemy na twardo. Dwa z nich kroimy w plasterki, do udekorowania miski. Pozostałe jajka kroimy w kosteczkę.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  • Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy.
  • Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.


  • Sałatkę układamy warstwowo: Na spód wykładamy marchewkę. Następnie o ścianki salaterki opieramy plasterki jajek, pozostałe pokrojone jajka kładziemy na marchewkę. Na jajka układamy cebulę, szynkę, następnie groszek konserwowy. Na groszek sos, a następnie kukurydze. Środek sałatki dekorujemy papryką.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 12 =