Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem żółtego sera i ananasa. Tak przygotowana pierś z kurczaka zasmakuje każdemu. Mięso jest miękkie i soczyste, a dodatek ananasa nadaje mu tropikalnego charakteru.
Pierś z kurczaka po hawajsku to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Idealne na obiad, podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatkowo danie wygląda bardzo wykwintnie, a jego ogromną zaletą jest bardzo proste wykonanie. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!
PIERŚ Z KURCZAKA PO HAWAJSKU – PRZEPIS
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 plastry ananasa z puszki
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem.
- Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Przyprawione mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek obsypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Następnie układamy po jednym plastrze ananasa.
- W środek ananasa łyżeczką nakładamy dżem porzeczkowy.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Poniżej dodatkowo znajdziecie krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak przygotować pierś z kurczaka po hawajsku.
Jeśli przepis się spodobał, polecam również sprawdzić nasz poprzedni przepis na filet z kurczaka a’la pizza. Danie równie smaczne, efektowne i bardzo łatwe do przygotowania.