Domowe placki z cukinii to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są one bardzo szybkie w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Będą idealnym pomysłem na smaczny i szybki obiad.
Placki z cukinii świetnie smakują solo, jednak tym razem postawimy na mięsny dodatek w postaci kurczaka. Zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na placki z cukinii i kurczaka. Przepis ten jest bardzo łatwy, a placuszki smaczne i bardzo sycące. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi takich dań.
Placki z cukinii i kurczaka świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis znajdziecie tutaj: Domowy Sos Czosnkowy
Placku z cukinii i kurczaka można także podawać z tradycyjnym ketchupem lub ulubioną surówką. W każdym wariancie smakują wyśmienicie. Sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII I KURCZAKA
Składniki:
- 500 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- 300 g kurczaka
- 2 jajka M
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry
Przygotowanie:
- Obrać ziemniaki.
- Zatrzeć ziemniaki i cukinię ze skórką na tarce o grubych oczkach.
- Masę posypać łyżeczką soli, wymieszać, pozostawić na kilka minut i dokładnie odcisnąć.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pierzem, solą, curry, majerankiem. Usmażyć na łyżce oliwy.
- Wszystkie składniki umieścić w jednej misie i wymieszać.
- Patelnie nagrzać z łyżką oliwy i smażyć cieniutkie placki (o średnicy ok 8cm) kilka minut na każdej stronie. Z porcji można otrzymać około 20 placuszków.
- Placki można położyć na ręcznik papierowy, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub ulubioną surówką.