Fajny i nietrudny przepis na pyszne placki z truskawkami. Bardzo lubię je przygotowywać latem, kiedy truskawek mamy pod dostatkiem. Wówczas takie placuszki z truskawkami smakują najlepiej. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad, kolację czy na przekąskę w ciągu dnia. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi. Posypane cukrem pudrem smakują naprawdę świetnie!
Kiedy sezon na truskawki się skończy, można wykorzystać inne ulubione owoce, Ja przygotowałam takie placuszki z rabarbarem, można także przygotować je z borówkami czy malinami.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych placuszków do zapoznania się z przepisem. Placki z truskawkami z pewnością Wam posmakują!
PRZEPIS NA PLACKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki
ROZCZYN
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
CIASTO
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- kilka truskawek
DODATKOWO
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie
- Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 5 minut.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, cukier i mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz rozczyn, mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca na około godzinę.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plastry.
- Na rozgrzany na patelni olej wykładamy za pomocą łyżki porcję ciasta, formując placuszki. Następnie na wierzchu układamy plastry truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
- Gotowe placki odkładamy na deskę wyścieloną ręcznikiem papierowym, by nieco odcisnąć je z nadmiaru tłuszczu.
- Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.