Pyszne i pachnące placki z jabłkami, które smaży się z ogromną przyjemnością! Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Takie placuszki można jeść na śniadanie i na podwieczorek. Są po prostu nieziemskie!
Przepis na placki z jabłkami jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. Nie potrzebujemy nawet używać miksera! Wszystko można wymieszać łyżką. Potem tylko smażenie i można się zajadać. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS
Składniki (na ok. 15 placków)
- 2 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać sypkie składniki.
- Następnie wbić jajka i wlać kefir. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto odstawić na kilka minut.
- W tym czasie przygotować jabłka.
- Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
- Do ciasta wrzucić pokrojone jabłka i wymieszać.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu nakładać porcjami ciasto i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty na stronę.
- Gotowe placuszki podawać z cukrem pudrem.