Placuszki z sera z wiaderka

Placuszki z sera z wiaderka

Pyszne, mięciutkie i delikatne placuszki z sera z wiaderka to pomysł na słodkie śniadanie na ciepło lub podwieczorek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i robi się je błyskawicznie. Te smaczne placuszki to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek sera z wiaderka, który pozostał nam po jakimś innym deserze. Placuszki z sera z wiaderka doskonale smakują posypane cukrem pudrem, ale można je również wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając całość miodem.



PLACUSZKI Z SERA Z WIADERKA PRZEPIS

Składniki (na ok. 12 sztuk)

  • ok. 500 g sera z wiaderka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Przygotowanie

1. Do miski przekładamy ser. Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia (ciasto ma być gęste).

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami wykładamy masę i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.

3. Po usmażeniu placuszki przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.



przepis na placuszki z sera z wiaderka
placuszki z sera z wiaderka przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 646

Dodaj komentarz

10 − 1 =