Kominy z pieczarkami

Kominy z pieczarkami

Pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu kominy z pieczarkami. To bez wątpienia jedna z lepszych przekąsek na domowe imprezy! W smaku nieco przypominają tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, jednak prezentują się o wiele ciekawiej.



Do przygotowania kominów z pieczarkami potrzeba zaledwie kilku prostych składników, takich jak półbagietki lub bagietki, pieczarki, cebula, mozzarella oraz szczypiorek. Wszystkie te składniki można zakupić w każdym sklepie. Mają już produkty, niezbędne do przygotowania kominów z piekarnika, wystarczy przygotować farsz pieczarkowo-serowy i nadziać nim kominy. Następnie zapiec i gotowe!

Zapraszam wszystkich miłośników szybkich przekąsek na pyszne kominy z pieczarkami. Jestem pewna, że posmakują każdemu i błyskawicznie znikną z talerza.

KOMINY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 2 półbagietki
  • 500 g pieczarek
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek


Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy przez około 10 minut, do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodajemy do niego tartą mozzarellę.
  • Bagietkę pokroić na kawałki, pod skosem. Najlepiej przekroić bagietkę na prosto, na 2 kawałki, odciąć zaokrąglone końce, a następnie każdy z kawałków przeciąć pod skosem. Wówczas otrzymamy 4 kawałki, ze skosem. Bagietki ustawiamy na papierze do pieczenia, a następnie za pomocą kieliszka robimy wgłębienie, ugniatając jej wnętrze. Dzięki temu podstawa bagietki będzie stabilna i farsz pieczarkowy nie będzie nam wyciekał od spodu.
  • Do otrzymanych z bagietek kominów przekładamy farsz, lekko go ugniatając.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut.
  • Gotowe kominy serwujemy udekorowane posiekanym szczypiorkiem.


Kominy z pieczarkami na imprezę
Kominy z pieczarkami imprezowe
Kominy z pieczarkami przekąski


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

9 − siedem =