Porzeczkowiec to idealny deser dla wszystkich miłośników czarnej porzeczki i nie tylko. Ciasto ma słodko-kwaśny smak, przygotowany jest na herbatnikach kakaowych i pyszną masą śmietanową Przygotowany jest w wersji bez pieczenia, dlatego będzie idealne dla osób, które nie lubią piec.
Jeśli lubicie kremowe ciasta przełamane lekko kwaśnym dżemem, ciasto porzeczkowiec z pewnością przypadnie Wam do gustu. Gorąco polecam Wam ciasto porzeczkowiec bez pieczenia, bo jest naprawdę smaczne. Idealnie sprawdzi się na święta, czy na weekend do filiżanki kawy.
Jeśli jesteście miłośnikami ciast bez pieczenia, zachęcam Was również do wypróbowania innych przepisów na tego typu słodkości, które znajdziecie tutaj: CIASTA BEZ PIECZENIA.
PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- ok. 36 herbatników kakaowych
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 2 garści wiórek kokosowych
Wykonanie
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru na wysokich obrotach. Kiedy śmietanka będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy do połączenia składników. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Następnie układamy na niej warstwę herbatników kakaowych. Na herbatnikach rozprowadzamy 1/3 słoika dżemu porzeczkowego i wykładamy 1/3 przygotowanej masy.
- Na masie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy kolejną porcję dżemu oraz masy. Układamy trzecią warstwę herbatników, które smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.